Program zimního semestru 2013/2014

Cyklus přednášek zahájí debata o jednom ze způsobů současné umělecké a kurátorské praxe, která proběhne v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu. Následně se jako každý rok představí finalisté prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let. Poslední dva večery se budou věnovat akčnímu umění, přednáška Pavlíny Morganové uvede do kontextu komentované promítání undergroundových filmů Jana Ságla.

Přednášky se konají od 18:00 v aule AVU, U Akademie 4, Praha 7.

Přednášky jsou ke shlédnutí on-line na Portálu ČT24 a na iVysílání České televize.

16. 10. 2013
KDYŽ SE OPAKOVÁNÍ STANE FORMOU
EDITH JEŘÁBKOVÁ / BARBORA KLÍMOVÁ / DOMINIK LANG / MAREK POKORNÝ / HANA ROUSOVÁ

Rekonstrukce akce, uměleckého díla i celé výstavy představuje stále frekventovanější strategii, ale rovněž jeden z průsečíků současné umělecké, kurátorské a uměleckohistorické praxe. Nejnověji k tomu přispěla rekonstrukce legendární výstavy Haralda Szeemanna When Attitudes Become Form, která probíhá ve Fondazione Prada v Benátkách. S tímto jevem jsme konfrontováni stále častěji také v domácím výstavním provozu. Současní umělci apropriují díla starších tvůrců, kurátoři vkládají do svých výstav rekonstrukce jiných výstavních celků. Lze považovat opakování stejné věci v jiném dobovém kontextu za legitimní a dokonce „tvůrčí“ akt? Jaký je rozdíl, když tuto strategii aplikuje umělec, kurátor a historik umění?

moderují Ondřej Chrobák a Terezie Nekvindová

POZOR: debata se uskuteční v Paláci U Stýblů, Václavské náměstí 28

uspořádáno ve spolupráci s Centrem nových strategií muzejní prezentace při Moravské galerii v Brně a mezinárodním festivalem současného umění 4+4 dny v pohybu

6. 11. 2013
FINALISTÉ CENY JINDŘICHA CHALUPECKÉHO
DANIELA BARÁČKOVÁ / ALEŠ ČERMÁK / DOMINIK LANG / VÁCLAV MAGID / RICHARD NIKL

Již po šesté se na AVU představí finalisté prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého, která je udělovaná českým umělcům a umělkyním do 35 let. Přijďte zjistit víc o vystavených pracích a o samotných finalistech v době mezi zahájením výstavy ve Veletržním paláci v Praze a vyhlášením vítěze.

moderuje Terezie Nekvindová

27. 11. 2013
PAVLÍNA MORGANOVÁ
MÍSTO V AKČNÍM UMĚNÍ

Přednáška zachytí zrod a vývoj českého akčního umění prizmatem místa. Jako klíč k interpretaci akcí ze 60. a 70. let zvolila Pavlína Morganová geografii, historii a politiku místa. Zaměří se mimo jiné na dílo Zorky Ságlové, čímž zároveň zasadí do kontextu promítání undergroundových filmů Jana Ságla, které se uskuteční 11. 12.

11. 12. 2013
JAN SÁGL A ALICA ŠTEFANČÍKOVÁ
PROMÍTÁNÍ UNDERGROUNDOVÝCH FILMŮ JANA SÁGLA

Fotograf Jan Ságl představí své tři filmy z roku 1972, v nichž zachytil přátelský okruh českého undergroundu, který spolu s ním tvořila jeho žena Zorka, její bratr Ivan Martin Jirous, členové Primitives Group, Plastic People of the Universe ad. Dokument z happeningu Zorky Ságlové Pocta Fafejtovi je jediným filmovým záznamem akčního umění tohoto okruhu. Doplní jej kratší autorské filmy Underground a Samizdat. S Janem Ságlem bude hovořit Alica Štefančíková, ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech, v níž se nedávno odehrála autorova úspěšná výstava.

Technická podpora DigiLab AVU.

Plakát

Plakát

VVP AVU 2024