Program zimního semestru 2012/2013

Přednášky se nově ve spolupráci s Centrem nových strategií muzejní prezentace při Moravské galerii v Brně zaměří na historii kurátorství; cyklus uvede prezentace finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Přednášky se konají vždy od 18:00 v aule AVU – 3. patro, U Akademie 4, Praha 7.

V reálném čase i později jsou ke shlédnutí on-line na Portálu ČT24 a na iVysílání České televize.

7. 11. 2012
FINALISTÉ CENY JINDŘICHA CHALUPECKÉHO
ADÉLA BABANOVÁ / DAVID BÖHM & JIŘÍ FRANTA / VLADIMÍR HOUDEK / RICHARD LOSKOT / JIŘÍ THÝN

Již po páté se na AVU představí finalisté prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého, která je udělovaná českým umělcům a umělkyním do 35 let. Přijďte zjistit víc o vystavených pracích a o samotných finalistech v době mezi zahájením výstavy v brněnském Domě pánů z Kunštátu a vyhlášením vítěze.

moderuje Terezie Nekvindová

21. 11. 2012
LUDMILA VACHTOVÁ
BYLO NEBYLO. VÝSTAVY A GALERIE ZA ČASŮ BEZ KURÁTORŮ. NEVĚDECKÁ DVOUJAZYČNÁ RETROSPEKTIVA

Nový přednáškový cyklus o kurátorství zahájí performance kurátorky, kritičky a historičky umění Ludmily Vachtové, která žije ve Švýcarsku. V 60. letech působila v pražských galeriích současného umění na Karlově náměstí a Platýz, spolupořádala sochařské výstavy v Liberci (Socha 64 nebo Socha a město) a napsala první monografii Františka Kupky; od 70. let publikuje výtvarné kritiky v němčině. Vyprávění o tom, jak se dělaly výstavy v 60. letech doplní srovnání s její pozdější švýcarskou zkušeností. Nenechte si ujít unikátní možnost setkat se s významnou postavou českého umění.

moderují Ondřej Chrobák, Terezie Nekvindová a Barbora Špičáková

12. 12. 2012
JIŘÍ VALOCH A BARBORA KLÍMOVÁ
ART IS HERE NOW. ROZHOVOR NAD ARCHIVEM 60.-80. LET

Pokračování cyklu o kurátorství zacílí na Brno a jednoho z jeho nejvýznamnějších představitelů. Fragmenty archivních dokumentů nahlédne kurátor, umělec a kritik Jiří Valoch spolu s umělkyní Barborou Klímovou, která autorsky a experimentálně zkoumá různé aspekty lokálně vymezené kulturní historie. Společně přiblíží tvůrčí, společenské, organizační, kurátorské a sběratelské aktivity Jiřího Valocha v 60.-80. letech.

9. 1. 2013
ZUZANA BARTOŠOVÁ
POLITIKY A LIMITY SVOBODNÝCH KURÁTORSKÝCH ZÁMĚRŮ

Ohlédnutí za výstavami slovenské historičky umění Zuzany Bartošové, které realizovala v období 70. a 80. let buď jako kurátorka SNG v Bratislavě nebo v rámci neoficiální slovenské a české výtvarné scény. Nebude chybět přesah do období po roce 1989, kdy se vyrovnávala se situací modelovanou tržním mechanismem (jako první porevoluční ředitelka SNG nebo kurátorka velké soukromé sbírky), ale kdy si ponechala dvojitou identitu získanou v období tzv. normalizace. Přednáška a následná diskuze se mj. zaměří na otázku, čím byla situace na Slovensku v 70. a 80. letech v oblasti kurátorství jiná než u nás.

moderují Ondřej Chrobák a Terezie Nekvindová

Technická podpora DigiLab AVU.

Plakát

Plakát

VVP AVU 2024